E fa'afefea ona lagolagoina e le tekonolosi le afifiina fetu'utu'una'i faauo i le si'osi'omaga?

Faiga Fa'avae ma Fa'ata'ita'iga mo le Si'osi'omaga

I tausaga talu ai nei, o suiga o le tau ma ituaiga eseese o le filogia ua lipotia mai pea lava pea, ua tosina mai ai le tele ma le tele o atunuu ma atinaʻe 'uaʻi atu, ma ua fautuaina e atunuu faiga faavae puipuiga o le siosiomaga tasi ma le isi.

Na faamaonia e le Fono a le United Nations Environment Assembly (UNEA-5) se iugafono iloga i le aso 2 Mati 2022 e faamuta ai le filogia o palasitisi i le 2024. I le vaega o kamupani, mo se faataitaiga, o le Coca-Cola's 2025 global packaging e 100% recyclable, ma le Nestlé's 2025 packaging e 100 % toe fa'aaogaina pe toe fa'aaogaina.

E le gata i lea, o fa'alapotopotoga fa'ava-o-malo, e pei o le fa'apipi'i fetu'una'i le afifiina o le tamaoaiga o le CEFLEX ma le consumer goods theory CGF, ua tu'uina atu fo'i i luma ta'iala fa'ata'ita'iga o le tamaoaiga fa'ata'amilo ma ta'iala fa'atusa auro.O nei mamanu mamanu e lua o loʻo i ai faʻatonuga tutusa i le puipuiga o le siosiomaga o afifi fetuutuunai: 1) Mea taʻitasi ma polyolefin uma o loʻo i le vaega o mea toe faʻaaogaina;2) Leai se PET, nylon, PVC ma mea faʻaleagaina e faʻatagaina;3) Fa'apipi'i pa puipui E le mafai ona sili atu i le 5% o le vaega atoa.

E fa'afefea ona lagolagoina e tekonolosi le afifiina fetu'utu'una'i fa'alelei

I le vaʻavaʻai atu i faiga faʻavae puipuiga o le siosiomaga na tuʻuina atu i le fale ma fafo, faʻafefea ona lagolagoina le puipuiga o le siosiomaga o afifi fetuutuunai?

Muamua lava, i le faaopoopo atu i mea faʻaleagaina ma tekinolosi, ua faʻatupeina e le au gaosi oloa mai fafo le atinaʻeina otoe fa'aaogaina palasitika ma palasitika fa'aolaola ma oloa.Mo se faʻataʻitaʻiga, Eastman o le Iunaite Setete na faʻafaigaluegaina i le polyester recycling technology, Toray o Iapani na faʻasalalau le atinaʻeina o le naila N510, ma Suntory Group o Iapani na faʻasalalau ia Tesema 2021 na ia faia ma le manuia se 100% bio-based PET bottle prototype .

Lona lua, i le tali atu i faiga fa'alotoifale o le fa'asaina o palasitika fa'aoga tasi, fa'aopoopo i lemea fa'aleagaina PLA, ua faʻafaigaluegaina foi e Sainai le atinaʻeina o mea faʻaleagaina eseese e pei ole PBAT, PBS ma isi mea ma a latou faʻaoga faʻatatau.E mafai e mea fa'aletino o mea fa'aleagaina ona fetaui ma mana'oga fa'apitoa o le afifiina fetu'una'i?

Mai le fa'atusatusaga o mea fa'aletino i le va o ata petrochemical ma ata fa'aleagaina,o mea pa puipui o mea faʻaleagaina o loʻo mamao lava mai ata masani.E le gata i lea, e ui lava e mafai ona toe faʻapipiʻiina mea faʻapipiʻi eseese i luga o mea faʻaleagaina, o le tau o mea faʻapipiʻi ma faʻagasologa o le a faʻapipiʻiina, ma le faʻaaogaina o mea faʻaleagaina i totonu o pusa vaivai, lea e 2-3 taimi le tau o le ata muamua petrochemical. , sili atu ona faigata.O le mea lea, o le faʻaaogaina o mea faʻaleagaina i le afifiina fetuutuunai e manaʻomia foi ona teu faʻafaigaluega i le suʻesuʻega ma le atinaʻeina o mea mataʻutia e foia ai faʻafitauli o mea totino ma tau.

Fa'apipi'i fetu'una'i e iai se tu'ufa'atasiga lavelave o mea 'ese'ese e fa'amalieina mana'oga o le oloa mo le aotelega o foliga ma galuega o le afifiina.Fa'avasegaga faigofie o ituaiga eseese o ata tifaga e aofia ai le lomitusi, galuega fa'aalia ma le fa'amaufa'ailoga vevela, mea masani fa'aaogaina o OPP, PET, ONY, alumini pepa po'o aluminized, PE ma PP mea fa'amaufa'ailoga vevela, PVC ma PETG vevela vevela ata tifaga ma le MDOPE lauiloa lata mai ma BOPE.

Ae ui i lea, mai le vaʻaiga o le tamaoaiga faʻataʻamilomilo o le toe faʻaaogaina ma le toe faʻaaogaina, o mataupu faavae o le mamanu o le CEFLEX ma le CGF mo le tamaoaiga faʻataʻamilomilo o faʻapipiʻi fetuutuunai e foliga mai o se tasi lea o faʻatonuga o le puipuiga o le siosiomaga o le afifiina fetuutuunai.

Muamua lava, o le tele o mea faʻapipiʻi faʻapipiʻi o PP mea e tasi, e pei o le faʻapipiʻiina vave o le noodle BOPP / MCPP, o lenei tuʻufaʻatasiga mea e mafai ona fetaui ma mea e tasi o le tamaoaiga faʻasalalau.

Lona lua,i lalo o tulaga o faamanuiaga tau tamaoaiga, o le polokalame puipuiga o le siosiomaga o afifi fetuutuunai e mafai ona faia i le itu o le afifiina fausaga o mea e tasi (PP & PE) e aunoa ma PET, de-nylon po o mea uma polyolefin.Pe a sili atu ona taatele mea e fa'atatau i meaola po'o mea fa'alesiosiomaga maualuga, o mea fa'a-petrochemical ma pepa alumini o le a faasolosolo ona suia ina ia ausia ai se fausaga fa'alelei malu.

Ma le mea mulimuli, mai le vaaiga o le siosiomaga puipuiga faiga ma uiga o mea, o le sili ona foliga mai o le puipuiga o le siosiomaga mo le afifiina fetuutuunai o le mamanuina o fofo eseese o le puipuiga o le siosiomaga mo tagata faatau eseese ma manaoga afifi oloa eseese, nai lo se fofo se tasi, e pei o se mea PE tasi. , palasitisi fa'aleagaina po'o pepa, lea e mafai ona fa'aoga i fa'aoga eseese fa'aaliga.O le mea lea, ua fautuaina e faapea i luga o le tulaga o le ausia o manaoga o le afifiina o oloa, o mea ma fausaga e tatau ona faasolosolo malie ona fetuunai i le fuafuaga o le puipuiga o le siosiomaga o loʻo i ai nei e sili atu le taugofie.A sili atu le atoatoa o le faiga toe fa'aaogaina, o le toe fa'aaogaina ma le toe fa'aogaina o afifi fetu'utu'una'i ose mea tonu lava.


Taimi meli: Aukuso-26-2022